Treceți la conținutul principal

Breșă în monopolul specialiștilor oficiali ai civilizației dacice de la Cluj/Deva

sursa foto: DIGI24


Șantier arheologic inedit în Munții Orăștiei, lângă cetatea dacică Piatra Roșie

În munții Orăștiei, în apropierea cetății dacice Piatra Roșie, se petrece un miracol. Se sapă! Cu pasiune, cu entuziasm și mai ales cu profesionalism. Deși cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt monumente UNESCO iar interesul publicului față de aceste situri este în creștere, activitatea de cercetare arheologică sistematică este aproape inexistentă. Echipa de arheologi de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, singura care solicită și obține autorizație de săpătură pentru acest grup de monumente în virtutea unei tradiții devenite păguboasă, se rezumă la o campanie de doar 2-3 săptămâni la Sarmizegetusa Regia, în timp ce restul cetăților și nenumăratele vestigii care împânzesc zona rămân necercetate și, unele, aproape necunoscute.

cititi intregul articol aici: Marius Toader




Trei breșe în punctele de rezistență ale specialiștilor oficiali ai civilizației dacice de la Cluj (dar și Deva)!

  • Prima... în zidul de nesimțire al arheologilor de la Cluj (#MNITCluj, #UBB), care în zeci de ani de cercetări n-au publicat mai nimic și mai rău, nici nu vor. Și, din ce spune șeful MNIR (în 2016), posibil ca nici pe alții nu-i lăsau să cerceteze și poate să și publice.
  • A doua... în atitudinea similară a conducerii de la #MCDRDeva, ce nu se deosebește de cei de la Cluj.
  • Iar a treia... o breșă și în tăcerea presei, care de obicei lua de bun tot ce i se spunea de către oficiali și fără să-și pună întrebări, publica... "mari realizari" ale specialiștilor oficiali!

Dacă vor reuși să și publice rapoarte de săpătură și date obținute în termenul pe care și l-au propus, atunci chiar sînt primii din România care realizează asta.

Două persoane (dintre oficiali) am întîlnit de-a lungul timpului care au fost deschise și mi-au răspuns la întrebări, oferindu-mi date ce mi-au permis crearea de reconstituiri virtuale ale cetăților dacice... dna Viorica Crișan (Cetatea Zînelor) și dr. Iosif Vasile Ferencz (Cetatea Ardeu).

Felicitări dnei Aurora Pețan (Fundația Dacica) si dlui Marius Toader, care au contribuit la reușita acestei acțiuni!

Sper să producă schimbări în viitor și să fie urmați și de alții!


Dupa nici cîteva zile, probabil că șefii de la Cluj și cei de la Deva s-au simțit foarte ofuscați, și în încercarea lor de a petici breșa, au publicat un fel de răspuns/precizare:

COMUNICAT MCDR Deva

Cîteva subiecte din comunicatul lor. la care specialiștii oficiali au încercat să dea niște răspunsuri, dar n-au făcut și precizările mai importante:

in stinga, cu grena, comentariile mele
Un mic fragment din emisiunea "În Premieră" a dnei Carmen Avram, cu precizările managerului Muzeului Național de Istorie a României București.




Așadar, specialiștilor oficiali... cînd veți evolua?


Comentarii

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO