Treceți la conținutul principal

Întrebări pentru un muzeu public din țară

MUZÉU, muzee, s. n. Instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, științific, artistic etc.; clădire în care sunt păstrate și expuse astfel de obiecte. (dexonline)


// UPDATE 17-08-2017
cifre



// UPDATE 12-05-2017

Trusa medicala dacica (poza 1955)
"Trusa medicală dacică" - o descoperire unicat în România.
Valoarea ei este reconfirmată de un specialist al muzeului: "un ansamblu de o asemenea valoare documentară face parte din așa-numita categorie 'tezaur' ".
De 62 de ani acest ansamblu este ținut ascuns undeva într-un muzeu!
Nu l-au studiat!
Nu l-au fotografiat!
Nu l-au publicat!
Nu l-au prezentat vreodată!

Aveți idee cum arată în realitate, l-ați văzut vreodată expus, știți ceva despre acest ansamblu unicat?


Articol ziar

Anul acesta, un ziar cunoscut - adevarul - a publicat un articol despre o trusă medicală dacică. Cunoșteam piesa, am văzut ilustrarea articolului cu o poza care nu avea legătura cu ea, așa că am deschis articolul în speranța că vor fi informații noi și poate chiar și o poza a ei.
N-a fost cazul!

Discuție Facebook

Apoi am văzut o discuție pe Facebook legată de acest articol și am urmărit-o. La un moment dat, la întrebările cu privire la felul în care arată de fapt trusa și posibilitatea ca niște poze să existe, cineva de la Universitatea BABEŞ - BOLYAI a avut amabilitatea să mă îndrume către cel mai probabil loc unde s-ar afla aceasta - București.
discutie FB (partiala)


E-mail către muzeu

Cu permisiunea persoanei în wall-ul căreia se discuta, am scris muzeului pentru confirmare și informații suplimentare.
Au fost prompți și au dat unele răspunsuri (parțiale), urmînd să decidă la un moment dat. Primul, confirma faptul că acea trusa era în posesia muzeului din București.

Pentru o înțelegere mai facilă a discuțiilor avute cu reprezentanții de PR ai muzeului voi prezenta capturi de ecran cu toate aceste conversații avute pe e-mail.



În mod normal, într-o lume civilizată, astfel de situații nu ar trebui să existe. Sper ca prin ceea ce prezint, să fie de folos pentru a se atinge acel nivel de normalitate.



Discuția cu un reprezentant PR al muzeului


1.  eu - intrebare                                                                                                             

intrebarea mea catre PR muzeu



2.  muzeu - raspunsul 1                                                                                                   

răspunsul primit de pe adresa de email a PR-ului muzeului


3.  muzeu - raspunsul 2al unui angajat al muzeului, de pe adresa dumnealui  

raspunsul din partea unui angajat la muzeului, de pe mail-ul personal

Am subliniat cîteva cuvinte, pentru că prin răspuns parea să nu fi înțeles ceea ce eu întrebasem:
- NU am cerut, ci doar am întrebat dacă o au, dacă au poze și le-ar putea publica și, în ultimă instanță, dacă ar permite fotografierea trusei;
- ca în fizica cuantică, un obiect poate fi in același timp în două locuri diferite, și doar dacă te uiți la el va alege să fie doar într-unul din ele, așa parcă și acum, dacă am ales să întreb despre trusă, aceasta pare să fie indisponibilă, preluată de un specialist, altfel, 62 de ani a stat la muzeu;
- "muzeul ar da acces, dar nu pentru postat pe internet" - cu toate că muzeul are site web și pagină pe rețeaua de socializare FB, unde își publică poze;
- și bineînțeles, dupa toate acestea... "contra cost"!


4.  eu - răspuns - cu precizari, pentru că mi s-a părut ca nu a înțeles exact ceea ce am întrebat  

precizarile mele pentru dl de la muzeu


5.  muzeu - raspunsul 3 - parca iritat, al angajatului muzeului                              

raspunsul, parca iritat, al angajatului muzeului
Din nou, pare că principalul interes al dlui sînt... plațile aferente! Poate că de aceea n-a citit cu atenție ceea ce i-am scris și a înțeles ce a vrut.

Pare că nu se gîndește nici o clipă ca acea trusă a fost ținută 62 de ani și în mod normal ar fi trebuit ca pentru salariile încasate și pentru banii publici cheltuiți cu întreținerea muzeului în toată această perioadă, muzeul să fi publicat măcar un studiu despre ea și cîteva poze sau, dacă n-au făcut-o pînă acum, ar fi de bun simț ca înainte să ceară alți bani, să vadă dacă nu cumva ar fi normal să ofere ceva în schimb... accesul liber la informație publică!


6.  eu - raspunsul 2 - pentru a corecta si clarifica exact ceea ce am intrebat si pare ca n-a inteles  

raspunsul meu pentru angajatul muzeului, care pare sa nu fie atent la ce scriu si sa inteleaga sensul cuvintelor


7. posibil să mai urmeze vreun raspuns din partea angajatului muzeului sau a altui reprezentant
--


UPDATE 28.02.2017 (la 20 de zile după primul meu mesaj cu întrebarea pentru muzeu)
8.  muzeu - răspunsul 4 - final                                                                                     
raspunsul final - NU!
Cu toate că am avut discuțiile numai în limba română, contractul pe care l-au trimis este în totalitate în engleză. Iar printre cerințe, vor și 50 de euro pentru o poză cu acele obiecte.

Asta poate explică de ce atîtea descoperiri arheologice nu ajung să fie publicate de către cei plătiți să o facă... le păstreaza ascunse, iar cînd cineva se interesează de ele, cer bani pentru a da informații despre ele.

Aceasta este modalitatea prin care un muzeu public știe să își respecte menirea!


Concluzie

Timp de 60 de ani, muzeografilor le-au fost plătite din bani publici salarii, diurne, sporuri și multe altele, iar muzeelor le-a fost plătită întreținerea; în schimb, ei trebuiau doar să publice ceea ce studiau.
N-au făcut-o, au ținut ascunse obiecte de patrimoniu public, iar acum cer alți bani pentru a pune la dispoziție frînturi de informații.
MENTALITATE de specialiști oficiali!


Misiunea unui muzeu public

Suntem aici pentru a vă servi! Gestionăm un patrimoniu cultural ce ne aparține în egală măsură nouă și dumneavoastră ... da, dumneavoastră! Indiferent de motivul pentru care ne vizitați, vă vom servi cu promptitudine și cu zâmbetul mereu pe buze! Vă așteptăm cu drag


E cunoscut că în muzeele de la noi, cu noroc poți întilni persoane care-și înțeleg menirea și misiunea lor.

Comentarii

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO