Treceți la conținutul principal

Cetatea Zînelor, reconstituire 3D v.2

Cetatea Zînelor - The Fairies Fortress

Detalii obiectiv

Amplasare: Voinești, Covasna, România
Denumire: "Cetatea Zînelor" (de la Covasna)
Datare: sec. I î.e.n.
Localizare: google maps
Altitudine: 960 m
Info: Cetatea dacică The Fairies Fortress



Prezentare

Cetatea „Zînelor” este o dava dacica situata pe un vîrf montan (900 m) în apropierea orasului Covasna. În inima tarii, la Voinesti, dacii au ridicat in urma cu aproape 2.000 de ani una dintre cele mai mari cetati ale lor.

Istoric

Istoria acestei fortăreţe se întinde pe aproape trei sute de ani. A fost construită pe parcursul secolului al II-lea î.e.n.

Reconstituire 3D

Reconstituirea virtuala 3D (v.2) a Cetatii Zinelor, dava dacica de linga Covasna.
top view
southern view
north view
south view
west view
east view

Video

in lucru

Detalii

Cetatea a fost realizata pe mai multe niveluri, prin terasarea Muntelui Cetatii (960 m), situat între Pârâul Cetății și Pârâul Mișca și este înconjurat din trei părți de piscuri mai înalte care-i asigurau protecția, atât în fața inamicului, cât și a vicisitudinilor naturii. Pantele de vest și de nord-vest ale muntelui coboară în valea Covasnei, având o largă deschidere spre zona depresionară. Pe această parte, dar și spre sud, se observă mai multe terase tăiate în stâncă și amenajate în antichitate. Spre nord-est și est malurile sunt abrupte, pe alocuri sub forma unor pereți de stâncă, aproape imposibil de urcat.
Configuratia:

  • Platoul sau "Acropola"
  • Terasa I-a
  • Terasa a II-a
  • Terasa a III-a
  • Terasa a IV-a

Precizari


  • Multumiri dnei arh. Viorica Crisan pentru furnizarea informatiilor pe baza carora am putut realiza acest model;
  • Multumiri dnei Aurora Peţan (Fundatia Dacica) pentru furnizarea informatiilor pe baza carora am putut realiza acest model;
  • Proiect realizat de un liber-profesionist.

-- mihai
--
Licenţa Creative Commons Reconstituirea virtuala 3D v.2 "Cetatea Zinelor" de www.romaniadevis.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional.

Surse

  • sarmizegetusa.org
  • mncr
  • Biblioteca Institutului de Arheologie "Vasile Pirvan", Bucuresti
  • dacii si dacutele de la Terra Dacica Aeterna. Multumiri pentru prezenta la evenimente publice de reenactment. 

Articol original

romaniadevis.ro

Comentarii

Postări populare

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

" Soarele de andezit " de la Sarmizegetusa Regia (v.7) - gnomon, cadran solar, "discus in planitia" ?! - o altă teorie cu privire la posibila funcționalitate a lui și, în acelasi timp, o completare a informațiilor   variantei anterioare (v.5) , respectiv a   variantei (v.6) .

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava)

Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei (posibil fosta Dacidava) Cetatea dacică de la Șimleu Silvaniei  | plan topografic vectorial, model 3D teren și reconstituire virtuală 3D ipotetică v.1

Marele Templu Rotund de la Sarmizegetusa Regia (v.2)

marele templu rotund, sanctuarul Sarmizegetusa Detalii obiectiv Amplasare: Grădiştea de Munte, Hunedoara Denumire: "Marele Templu Rotund" de la Sarmizegetusa Regia Datare: < sec. I î.e.n. Localizare: google maps Altitudine: 1.000 m Info: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO